top of page
Search
  • Writer's pictureLuka Dekleva

Prednosti in lastnosti vitaminov

Updated: Aug 1, 2021


Vitamin B12 najdemo v mesu, ribah, jajcih, mlečnih izdelkih, ekstraktu kvasa in posebej obogatenih živilih. Dejavniki tveganja za pomanjkanje vitamina B12 vključujejo zmanjšano sposobnost absorpcije tega vitamina zaradi nizkega izločanja klorovodikove kisline, nekaterih zdravil ali bolezni prebavil in kot posledic operacij.

Tudi vegani so ogroženi, saj B12 najdemo le v živalskih izdelkih. Pomanjkanje vitamina B12 je mogoče prepoznati na podlagi vaših simptomov in rezultatov krvnega testa.

B6 je znan kot vitamin sonca, vitamin D pa telo proizvaja kot odziv na izpostavljenost kože sončni svetlobi. Zdrava odrasla oseba bi morala zaužiti 5 μg vitamina D na dan s hrano ali prehranskimi dopolnili. Mnogi ljudje ne dobijo zadostnih količin tega pomembnega vitamina, ker živijo na mestih, kjer je sončna svetloba pozimi omejena, ali ker imajo omejeno izpostavljenost soncu.

V naravi se pojavlja tudi v ribah, oljih ribjih jeter in jajčnih rumenjakih. Vitamin D je v maščobi topen vitamin. Če želite izmeriti, koliko vitamina D je v vašem telesu, s krvnim testom 25-hidroksi vitamina D.


Folati; najboljši viri folatov so zelena zelenjava, na primer špinača ali šparglji, stročnice kot soja ali fižol, pa tudi nekaj mesa, zlasti jeter.










Jod; Morski sadeži, jajca, mleko in mlečni izdelki so med najboljšimi viri joda. Vegani, ljudje z nekaterimi alergijami na hrano ali intoleranco za laktozo in drugi, ki teh živil ne uživajo ali jih le v minimalnih količinah, morda ne bodo dobili zadostnih količin joda. Pomanjkanje joda je svetovni problem z ocenjenima dvema milijardama prizadetih ljudi. Da bi preprečile pomanjkanje joda, nekatere države dodajajo jod soli, kruhu ali pitni vodi.

Kako veste, ali so vaše ravni joda zagotovo nizke? S preprostim testom urina.




Vitamina K je veliko v zeleni listnati zelenjavi, vitamina K2 pa v fermentiranih stročnicah, oljih in maščobnih živilih živalskega izvora, kot so rumenjak, jetra in sir.


12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page